| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
trzydziestolatek Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 09/02/10 18:14 Temat postu: Witam również |
|
|
Jako że od dawna i tak zaglądałem na to forum uznałem za stosowne uoficjalnić że się tak wyrażę te wizyty. Przy Iwickiej na stałę mieszkam od 15 lat, czyli połowę swego życia, a tę młodszą połowę spędziłem na Sadybie, więc niedaleko.
Pozdrawiam wszystkich uczestników tego Forum. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 10/02/10 0:58 Temat postu: |
|
|
Witaj, witaj! Może coś dodasz do naszych poszukiwań na temat pochodzenia nazwy ul. Iwickiej. Pozdrawiam _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 10/02/10 9:42 Temat postu: Iwicka |
|
|
| Ojej, Anastazjo, chciałbym, jednakże przecież ja wszystkiego co można było się dowiedzieć na ten temat wiem od Was, z tego forum i właśnie w ten sposób odkryłem to forum - szukając pochodzenia nazwy tej ulicy. Moi dziadkowie, po których jest to mieszkanie wprowadzili się tu w 1956, niestety nikt nigdy nie wiedział skąd się wzięła nazwa ulicy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 10/02/10 10:10 Temat postu: c.d. |
|
|
| Przepraszam, lecz z tego wszystkiego zapomniałem podziękować Anastazji za pozdrowienia - dziękuję i pozdrawiam również, dziękuję także za przywitanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 11/02/10 0:45 Temat postu: |
|
|
| Pozwolę sobie jeszcze doać kilka słów w temacie, jako że są to "pogaduchy" dla nowozarejestrowanych. Otóż te kilkanascie lat temu, gdy zacząłem mieszkać na Sielcach, zaczynałem akurat szkołę średnią i pamiętam że nikt z moich rówiesników zbytnio niewiedział gdzie są Sielce, ta nazwa nic nikomu nie mówiła i niestety muszę przyznać, że nadal gdy mnie ktoś pyta gdzie mieszkam i słyszy "Sielce" to nie wie gdzie to jest, ciekaw jestem czy tylko ja tak mam. Ulica Iwicka też niewiele ludziom mówi, już bardziej Czerska lub Gagarina. Zresztą ulicą Gagarina zawsze posiłkowałem się właśnie w czasach szkoły sredniej, bo łatwiej ją pamiętano niż Iwicką i szybko zapamiętywano że mieszkam na Gagarina, co nie uważałem bynajmniej za kłamstwo, bo akurat mój blok jest prawie przy Gagarina. Natomiast Sielce zastępowałem dolnym mokotowem, który jednak kojarzył się raczej z Sadybą lub Stegnami. Z upływem lat znalazłem lepszy sposób na prezentowanie sojego miejsca zamieszkania; otóż mówię że mieszkam przy Łazienkach Królewskich, choć zauważyłem że ulica Iwicka stała się bardziej znana, myślę że za sprawą szkoły, do której uczęszcza mnóstwo osób. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aga Stały użytkownik

|
Wysłany: 03/03/10 15:21 Temat postu: |
|
|
Nie tylko Twoi znajomi nie wiedzą, gdzie leżą Sielce. Mieszkając na Iwickiej też mówiłam, że mieszkam przy Gagarina. Teraz mieszkam kawałek dalej i też się posiłkuję Gagarina Albo mówię, że mieszkam przy Łazienkach...
Witam i pozdrawiam
agnieszka / trzydziestolatka  _________________ aga |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 05/03/10 12:47 Temat postu: |
|
|
Również witam i pozdrawiam serdecznie  |