|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Witam Sielce
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Krzysztof K Przyczajenie
|
Wysłany: 26/11/08 20:12 Temat postu: Witam Sielce |
|
|
Witam!
Dorastałem na Sielcach, ulubionym zajęciem było buszowanie po ,, Spaleniaku; na ul. Tureckiej,
i ruinach budynku Grzesiuka na Tatrzańskiej. Rozrywki na Sielcach kino Czajka. To były czasy!
Jazda na ,, cycku” tramwajem na pl. Bernardyński. Kąpiele na Fortach Czerniakowskich.
Wagary w parku za kościołem na Chełmskiej. Pączki w cukierni pomiędzy Stępińską i Górską.
Czy może ktoś z Was posiada zdjęcia ,,Spaleniaka; przy Tureckiej.
Pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 06/12/08 0:37 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Kod: | | Dorastałem na Sielcach, ulubionym zajęciem było buszowanie po ,, Spaleniaku; na ul. Tureckiej, |
|
Właśnie zdjęcia......jak zaczęłam czytać Twój post zaświtała nadzieja, że może masz jakieś zdjęcie...bo jest jedna pani na Sielcach, która ma zdjęcia domu Sikorskiego. Powiedziała nam, że ma i.....nie powróciła. Ja mam tylko zdjęcia tego domu z okresu budowy - ok. 1923-1924 r. Nie mam jednak do nich praw autorskich. Napisz proszę takie informacje...jak był ustawiony dom Sikorskiego w stosunku do ulicy? Czy wieżowiec stoi dokładnie w tym samym miejscu? A gdzie stał dom Grzesiuka....jak go usytuować na dzisiejszej Tatrzańskiej? A fabryka Bruhn-Werke - pamiętasz ruiny w narożniku Nabielaka i Pochorążych? Czy zabudowania fabryki sięgały tak daleko?
No to na razie tyle pytań, ale mam następne - jeśli pozwolisz. Pozdrawiam A. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|