|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Wystawa malarstwa Justyny Neyman w MAGIEL Café
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
MAGIEL cafe Stały użytkownik

Dołączył: 25/05/07 8:54 Posty: 13 Skąd: Stępińska vis-a-vis nr 3/5
|
Wysłany: 03/09/07 22:18 Temat postu: Wystawa malarstwa Justyny Neyman w MAGIEL Café |
|
|
Inicjatywa kulturalna MAGIEL Café zaprasza na wystawę malarstwa Justyny Neyman
Gdzie:
MAGIEL Café, dzielnica Sielce (Dolny Mokotów), ul. Stępińska, vis-a-vis nr 3/5.
Kiedy:
W dniach 7-30 września, wystawa dostępna w godzinach otwarcia lokalu (pon.-pt. 9-21, sob.-niedz. 10-21), wstęp wolny.
Wernisaż: czwartek 6 września, godz. 19:00
O autorce:
Justyna Neyman skończyła Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie, wydział Grafiki (dyplom u prof. Janusza Stannego w 1997r.). Malarstwo Justyny Neyman utrzymane jest w pogodnym, bajkowym nastroju. „Moje obrazy określiłabym jako ilustracyjne. Każdy jest historią o zwierzęciu, które traktuję jak postać, którą lubię. Kończę obraz wtedy, gdy jest na tyle sympatyczny, czasem nawet śmieszny, że chciałabym powiesić go u siebie na ścianie. Na początku myślałam, że będą to płótna do dziecięcych pokojów, ale okazało się, że kupują je głównie dorośli dla siebie, mówiąc, że znękani codziennym zabieganiem, chcą popatrzeć na coś miłego i ładnego, odpocząć od tzw. sztuki nowoczesnej.” – pisze Justyna Neyman na swojej nowo powstałej stronie internetowej www.neyman.pl.
Autorka dzieli umownie swoje prace na 3 obszary tematyczne: psykoty, zwierzę w roli głównej, zwierzę w pejzażu lub wnętrzu.
O wystawie:
Na wystawie w MAGIEL Café będzie można obejrzeć w większości nowe prace Justyny Neyman, powstałe od początku lipca b.r., w tym przerażającego nietoperza i pekińczyka o frapującym spojrzeniu (!).
„Wernisaże urządzam w miejscach, które lubię. Chcę, aby obrazy były oglądane przez zwykłych ludzi, polepszały nastrój i pasowały do miłej atmosfery. Ktoś powiedział, że jestem artystką „niszową”. Zgadzam się z tym.” – mówi Justyna Neyman.
Justyna Neyman, Warszawianka z dziada-pradziada, od ponad 10 lat mieszka na terenie Sielc. Mieszkanie dzieli z mężem, dwoma psami i świnką morską.
O Inicjatywie Kulturalnej MAGIEL Café:
Malarstwo Justyny Neyman to druga - po batikach sióstr Anny i Magdy Below - wystawa organizowana przez Inicjatywę Kulturalną MAGIEL Café. Nazwa ta obejmuje szeroko pojętą niekomercyjną działalność kulturalną, mająca na celu promocję dzielnicy Sielce oraz twórczości lokalnych artystów – nie tylko tych przez duże „A”. Z przyjemnością będziemy informować o kolejnych wystawach i innych wydarzeniach kulturalnych planowanych w MAGIEL Café. MAGIEL Café to bistro-kawiarnia mieszczącą się na tyłach budynku przy Chełmskiej 42-44 (wejście od ul. Stępińskiej).
Kontakt:
MAGIEL Café, ul. Chełmska 42/44 (wejście od ul. Stępińskiej, vis-a-vis nr 3/5). Tel. do lokalu: +48 514 033 756. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 13/09/07 19:15 Temat postu: |
|
|
Zdjęcie z wystawy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joshua1 Stały użytkownik

|
Wysłany: 21/09/07 8:26 Temat postu: zwierzaki Pani Neyman |
|
|
Spędziłam trochę czasu w Magiel Cafe i naprawdę fantastycznie się czułam w otoczeniu tych wszystkich zwierzaków na płotnach. O tych zwierzakach nie można powiedzieć, że są "słodkie" ani "przesłodkie" itp., bo takie widnieją na gadżetach dla dzieci, ale na pewno można powiedzieć, że są MIŁE. Te obrazy emanują ciepłem i nawet groźny z natury nietoperz wydaje się być sympatycznym gackiem.
A w obrazach ciekawe jest to, że po dłuższym oglądaniu danego płótna znajduje ię na nim jakiś ciekawy szczegół (żyjątko, przedmiot...), który na pierwszy rzut oka jest niewidoczny! Fajna zabawa przy kawie w Maglu
Nie wiem jakie będą dalsze wystawy, ale ta jest trafiona! Tworzy bardzo przyjemny klimat miejsca.
ps: obrazy można obejrzeć też na www.neyman.pl ale warto skorzystać z okazji nacieszenia się nimi w takim miejscu jak Magiel Cafe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|