| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 07/05/06 21:11 Temat postu: Zdjęcie Czerniakowskiej z czasów okupacji |
|
|
Według opisu zdjęcie przedstawia ul. Czerniakowską w czasie okupcji.
Proszę o ew. próby określenia dokładniejszego miejsca zrobienia zdjęcia.
Zdjęcie w powiększeniu:
http://www.sielce.waw.pl/forum/pictures/Czerniakowska.jpg
W tym okresie na odcinku Czerniakowskiej kursowała linia nr 2 oraz nocna W. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 28/06/06 1:08 Temat postu: |
|
|
| Bardzo jestem ciekawa, gdzie to zdjęcie zostało wykonane. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 15/02/09 0:08 Temat postu: |
|
|
Wygląda mi na wjazd na teren "portu", na którym po wojnie wybudowano osiedle "domków fińskich". Ta brama... i drzewa na terenie... Pewnie nie stacja pomp... mur był czerwony, z cegły. Jeżeli sie nie mylę to ta pierwsza lokalizacja. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 16/02/09 0:01 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za link do strony źródłowej zdjęcia. Obejrzałem... poczytałem posty na tym forum... i zrezygnowałem z dyskusji. Mimo sporej wiedzy w temacie "tramwajowym" niektórych forumowiczów, analiza zdjęcia pod wzgledem historycznym i lokalizacji obiektów na nim widocznych nierzeczowa i wskazująca na brak wiedzy o topografii ulicy Czerniakowskiej. Swoje wnioski co do lokalizacji oparłem m.in. na wiedzy pamięciowej tego miejsca z czasów tuż powojennych. Rozstrzygnięciem może być dostęp do archiwum dot. rzeczonego portu. Może zachowały się plany architektoniczne jego zabudowy. Może żyje jeszcze jakis świadek pamietajacy ten teren... między gmachem szkoły a wylotem ul. Łazienkowskiej... Życzę powodzenia. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|