| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mondragon Użytkownik

|
Wysłany: 14/09/06 16:46 Temat postu: zmiany nazw ulic |
|
|
Nazwy sieleckich ulic zmieniły się nie tylko w 1916 oraz podczas wytyczania Gagarina, ale również w innych momentach.
Np. dzisiejsza ulica Hołówki, wytyczona w latach 20. XX wieku, początkowo nosiła - no własnie, czy ktoś wie, czyje imię?
Patron ulicy zginął w 1931 r i dopiero po jego śmierci została ulica tak nazwana.
Po II wojnie światowej Tadeusz Hołówko nie był dobrym patronem i ulica zmieniała nazwy - była Karpia i Wczasową. Czy ktoś wie, kiedy te zmiany zaszły i dlaczego Karp został zastąpiony Wczasową?
No i w końcu w latach dziewięćdziesiątych XX wieku wrócił Hołowko...
Może ktoś zna to bardziej szczegółowo?
Pozdrawiam
mondragon |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 15/09/06 23:29 Temat postu: Nie wiedziałam... |
|
|
Nieraz się zastanawiałam, gdzie jest ta Wczasowa..... a to dawna nazwa Hołówki! Niestety, nie wiem jak się nazywała ta ulica w latach dwudziestych XX w.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 10/06/07 20:55 Temat postu: Re: zmiany nazw ulic |
|
|
| mondragon napisał: | | Nazwy sieleckich ulic zmieniły się nie tylko w 1916 |
Nazwy ulic nie zmieniły się w 1916 r. tylko później. Pytałem o to na Forum SPM, ale tam mało kto bywa więc pewnie nieprędko otrzymam odpowiedź. Przytoczę to co tam napisałem, bo może tutaj ktoś będzie wiedział:
| Cytat: |
Powszechnie znany jest fakt zmiany nazw ulic w Warszawie po przyłączeniu przedmieść w 1916 r. W Dzienniku Zarządu m. st. Warszawy Nr 60 z 1921 r. opublikowany został Spis ulic przemianowanych m. st. Warszawy. Są wśród nich ulice mokotowskie. Nasuwa się jednak pytanie: kto i kiedy dokonał zmiany tych nazw? Prawdopodobnie była w tej sprawie jakaś uchwała, decyzja, zarządzenie lub inny akt prawny kompetentnej władzy wydany w określonym dniu. Spis opublikowany w Dzienniku Zarządu Miasta sprawia wrażenie wykazu informującego o czymś, co miało miejsce wcześniej. Można też przypuszczać, że zmiana nazw nie nastąpiła jednocześnie.
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 15/06/07 18:04 Temat postu: Re: zmiany nazw ulic |
|
|
| mondragon napisał: | | Np. dzisiejsza ulica Hołówki |
Na planie z 1924 r. nie ma w tym miejscu żadnej ulicy:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1924/364.jpg
Na planie z 1935 r. jest ul. Hołówki:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1935/106.jpg
Na planie z 1946 r. jest ul. Hołówki:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1946/445.jpg
Na planie z ok. 1947 r. jest ul. Hołówki:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1947/5.jpg
Na planie z 1955 r. - nie ma go w Trasbusie, ale mam go w domu jest ul. Karpia.
Na planie z 1958 r. jest ul. Wczasowa:
http://www.trasbus.com/planywarszawy/1958/5150.jpg
Na planie z 1994 r. - mam go w domu, jest wykaz zmienionych nazw ulic w latach 1989-1994 i jest tam ulica Wczasowa-Hołówki.
Poza tym mam kserokopie Spisu ulic, których nazwy zostały zmienione, zamieszczonego w Kalendarzu Pogotowia Ratunkowego w Warszawie 1939/Kalendarzu Informacyjno-Encyklopedycznym na rok 1939, ale nie ma w tym spisie ul. Hołówki, z czego wynikałoby, że nazwa tej ulicy nie była zmieniana, a nazwa ul. Hołówki była pierwszą nazwą tej ulicy, bo może wcześniej nie było tam żadnej ulicy. Ale to tylko taka moja hipoteza, trzeba by to jeszcze dokładniej sprawdzić. Przy ewentualnych poszukiwaniach trzeba wziąć pod uwagę, że w okresie międzywojennym ul. Hołówki należała do okręgu IX Ujazdowskiego - granica przebiegała wtedy wzdłuż ul. Podchorążych, a nie Nowosieleckiej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 20/06/07 18:55 Temat postu: |
|
|
| ulice Podchorążych,Czerska , Górska, Kaszubska,Tatrzańska,Dolna itp.itd od tych nazw można wywieść jakąś etymologię ... ale czy zastanawialiście się kiedyś ( a może ktoś wie?) od czego ( kogo ?) pochodzi nazwa ulicy Iwickiej ???? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 21/06/07 12:43 Temat postu: |
|
|
| Zmiana nazwy ul. Hołówki na ul. Karpią została zatwierdzona uchwałą Rady Narodowej m. st. Warszawy nr 54 z 20.XII.51 opublikowaną w Dzienniku Urzędowym Rady Narodowej m. st. Warszawy nr 3 z 10 lutego 1952 r. poz. 14. Tą samą uchwałą zatwierdzono zmianę nazwy "Fort Legionów" na "Fort Henryka Dąbrowskiego". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 13/09/07 0:25 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy wiecie, że od Podchorążych odchodziła przed wojną ul. Władysława Łokietka. Opowiadał mi o tym przed laty pewien starszy pan, którego przypadkowo poznałem na pewnej uroczystości.
Otóż ulica Łokietka była równoległa do Hołówki i łaczyła Podchorazych z Czerniakowską, a zaczynała się w miejscu, gdzie dzisiaj jest wjazd do garaży Biura Ochrony Rządu, a dalej w miejscu dawnej ulicy jest ogrodzony teren nieużytków. Obecnie na końcu tej dawnej ulicy postawiono nowy dom przy Czerniakowskiej, po zburzeniu starej kamienicy, przy której przebiegała ulica Łokietka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 29/01/08 23:06 Temat postu: |
|
|
W książce Kwiryny Handke pt. Słownik nazewnictwa Warszawy, w części zatytułowanej: Słownik, w dziale III: Nazwy pamiątkowe, w tabeli: Wykaz alfabetyczny, w sekcji: a) Nazwy obiektów miasta od nazw własnych postaci rzeczywistych, na stronie 334 jest tak:
Lp.: 308
nazwa: Hołówki Tadeusza
od: 1933.02.23
do: 1951.12.20
od: 1991.06.28. _________________ Bierzemy się za robotę
narzekać będziemy potem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wed53 Stały użytkownik

|
Wysłany: 28/04/08 18:38 Temat postu: zmiany nie wynikały tylko z polityki |
|
|
ulica Turecka przez pewien czas nosiła nazwę Morskiej (chyba jednak dla morza była zbyt mało prestiżowa) _________________ turecka 2m6 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|